YOL AŞKI

x
Kapak yükleniyor... Konumunu değiştirmek için kapağı sürükleyin
  • FRİGYA

    Frigler Anadolu'ya Balkanlar'dan M.Ö. 1200 tarihlerinde gelmeye başlamışlar M.Ö 11. y.y.da da Asur sınırlarına dayanmışlardır. Kızılırmak ve Konya bölgeleri ile Tuz gölüne uzanan yöreyi içine alarak batıda Lydia bölgesi ile sınırdaş, kuzeyde Tokat Zile'de Maşathöyük ve Samsun'un yakınlarında Akalan'a kadar genişledikleri bilinir. Ankara'nın güneybatısı, Eskişehir, Kütahya Afyonkarahisar'ın tümü ile Denizli ve Uşak'ın bir bölümünü kapsayan topraklarda yaşamışlardır.

    Siyasal topluluk olarak ilk krallıklarını Gordios ve Midas idaresinde kurmuşlar M.Ö.750-675 yılları arasında sürdürmüşlerdir. Ancak Friglerce kutsal olan esas bölge Eskişehir ile Afyonkarahisar illeri arasındaki dağlık bölgeyi kapsar. Anadolu'nun en eski yollarının kavşak noktasında kurulmuş olup, Ege denizi kıyılarından Doğu Anadolu, Suriye ve Mezopotamya'ya uzanan büyük ana yollarla bağlantıyı Frigya'dan geçen yollar sağlar. Ulaşım ve ticaret bakımından Ege ile Ön Asya ülkeleri arasında bir geçiş noktası oluşturmuştur.

    Gordion, Midas ve Pessinus (Ballıhisar) en önemli yerleşim merkezleridir. Yazılı kaynaklara göre ilk kral Gordios'tur. Asur kralı Sargon'un yıllıklarına göre de M.Ö. 717 de Midas kral olmuştur. Köylü ve çiftçi ülkesi olup, tüm dikkatlerini ziraate vermişlerdir. Maden ve ağaç işçiliği, dokumacılık ve ürettikleri eserler Hellen piyasasında değer kazanmış ve Hellenli ustalar tarafından taklit edilmiştir.

    Mimari olarak megaron tip dediğimiz iki bölümden oluşan dikdörtgen binaları görmekteyiz. Özellikle Yassıhöyük'de bulunan beş adet bu yapılardan Megaron 2 olarak adlandırılan evde zemin koyu kırmızı, mavi ve beyaz çakıl taşlarından yapılmış geometrik desenli bir mozaik döşeme ile kaplanmıştır. Duvarlar taş bir temel üzerine oturtulan ahşap kalaslarla kuvvetlendirilir ve güneşte kurutulmuş tuğlalarla örülmüştür. Çatı sistemi sazlarla örtülüp ardından bir tabaka kil ile kaplanan şekildedir.

    Frigler ölülerini toprağa kazılan dikdörtgen bir çukurdaki ahşap mezar odasına gömüyorlar sonradan iri taşlar, toprak ya da kil ile tamamen örtüyorlardı. Öldükten sonra da hayatın devam ettiğine inandıklarından dolayı mezarın içine ölüye ait kaplar, süs eşyaları ve hediyeler vs. koyuyorlardı.

    Frigler, Kimmerlerin istilasından sonra Afyonkarahisar ve Eskişehir bölgelerine, Pers istilası, B. İskender, Bergama Krallığı istilası karşısında yavaş yavaş batıya çekilmişlerdir. Böylece Anadolu'nun sadece bir bölümüne egemen olmuşlar, siyasi güçleri tükenince geliş yerlerine doğru gitmek zorunda kalmışlardır. En son Roma'nın egemenliğine girince Anadolu yaylasının batı bölgelerinde öteki Anadolu toplulukları içinde yaklaşık M.Ö. 300 de erimişlerdir.

    Kaynak: Ord. Prof. Dr. Ekrem AKURGAL, Anadolu Uygarlıkları
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    Yorumlar (0)
    İleti onay bekliyor
    Akış ögesi yayınlandı. Bu öge artık akışınızda görüntülenecektir.
Araç ipucu içeriği yüklenemedi.