Gönderen Sadi YALGIN zaman Cumartesi, 20 Kasım 2021
Kategori: Climbing

Ali Vehbi TÜRKÜSTÜN [İlk Türk Dağcı]

Mont-Blanc'da Ay Yıldız 1902 de dalgalanmıştı

Dağ sporlarının Türkiye de resmen bağımsız federasyon haline gelmeden tam 64 yıl önce genç bir Türk dağcısı Ali Vehbi TÜRKÜSTÜN, Alpler'in en çetin ve ünlü dağı 4.810 metrelik Mont Blanc'a Türk Bayrağı'nı dikmeyi başarmıştı.

Yaptığım araştırmalara göre, binlerce dağcının yaşamını yitirdiği Mont Blanc'a ilk Türk 1902 yılında 6 kişilik bir ekiple birlikte çıkmayı başarmıştır. Mont Blanc'daki özel defterin 1902 tarihini taşıyan sahifesinde Ali Vehbi'nin de imzası bulunmaktadır. 

  Ali Vehbi TÜRKÜSTÜN Kimdir?

29 Haziran 1937 günü lise kitapları için toplanmış olan komisyonda görev başında iken vefat eden Prof. Dr. Ali Vehbi TÜRKÜSTÜN 1877 yılında Alanya'da dünyaya gelmiştir. Mahmut Seydi Köyü'nden Hamdullah Erain Paşa'nın oğludur. Yüksek tahsilini Fransa'da Montpellier Üniversitesi'nde yapan Ali Vehbi, 1902 de ilmî lisans, 1903 de tıp doktoru diplomalarını almış, tezlerindeki üstün başarıdan dolayı "Yüksek Liyakat Ödülü"nü kazanmıştır. Yurda dönüşünde Adana, Şam, Beyrut'ta görev almış, 1919 da İstanbul Üniversitesi'ne intisab ederek yıllarca profesör doktor olarak çalışmıştır. Cihan Harbinde davet edilmediği halde gönüllü olarak orduya katılan Ali Vehbi, Bahriye Nazırı Cemâl Paşa'nın maiyetinde yüzbaşılığa kadar yükselmiştir.

Dağcılık Hevesi

Güneyin dev dağlarına yakın doğan Ali Vehbi, gençlik günlerinde dağcılığı sevmiş, Fransa'da ve İsviçre'de dağ ekiplerine katılmış, diploma aldığı 1902 yılında Mont Blanc'a çıkmayı başarmıştır. Soyadı Kanunu çıkınca adını, dağlara uygun olsun diye, «TÜRKÜSTÜN» alan Ali Vehbi, 1937 de görev başında vefat edince oğlu Heykeltraş Ressam Şinasi TÜRKÜSTÜN, babası vatansever dağcının kabrini dağ motifleri arasında yapmıştır. 

Bir Jest

Şimdi genç Dağ Sporları Federasyonundan yurdun güneyinde fethedilmemiş bir tepesine Mont Blanc'a ilk tırmanan türkün adını «TÜRKÜSTÜN» vermelerini bekliyoruz.

Kaynak: Arıpınar, E., 1966. Cumhuriyet Gazetesi, 11.8.1966, s.8.

İlişkili Yazılar

Yorum Yapın