Gönderen Sadi YALGIN zaman Pazartesi, 16 Mayıs 2022
Kategori: Genel

Sıcak Havalarda Yürüyüş İçin 10 İpucu

Yaz ayları yürüyüşe çıkmak için en iyi zamandır. Açık, güneşli gökyüzü ve uzun gündüz saatleri, serüven dolu uzun günler için uygundur. Ancak sıcaklıklar 30+ dereceye ulaştığında, sıcakta yürüyüş yapmak acımasız olabilir, bu nedenle ek önlemler almanız gerekir!

1. Hava tahminini kontrol edin

Yürüyüşünüzün sabahı da dahil olmak üzere yola çıkmadan önce hava durumunu kontrol edin. Yürüyüş yaparken dikkat edin ve planlarınızda esnek olun. Bir hava tahmini uygulaması indirin. Rüzgar hızı, fırtına uyarıları, sıcaklık ve daha fazlası dahil olmak üzere değişen hava koşullarını takip etmek için harika bir yoldur.

2. Günün en sıcak saatlerinde yürüyüş yapmaktan kaçının

Sabah erkenden, gün doğumundan hemen sonra başlayın, günün en sıcak zamanında (Genellikle 12:00 - 15:00 arası, ancak bu değişir!) bir mola verin ve daha serin olduğunda yürümeye devam edin.

3. Isıya bağlı hastalık belirtilerini bilin

Sıcak havalarda susuz kalmak veya vücudunuzun aşırı ısınması kolaydır. Bu, yaşamı tehdit edebilen sıcak krampları, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması gibi sıcaklığa bağlı hastalıklara yol açabilir. Isı ayrıca önceden var olan koşulları daha da kötüleştirir. Serin kalın ve haberdar olun! Isıyla ilgili hastalıkların belirti ve semptomlarını bilin. Nasıl tedavi edileceğini öğrenin. Yürüyüş yaparken, yürüyüşçü arkadaşlarınızın durumunu izleyin.

4. Yangına hazır olun

Orman yangınları yaygındır. Duman kokusu veya uzaktan acil durum araçlarının sesi gibi erken uyarı işaretleri alırsanız ne yapacağınızı içeren iyi bir acil durum planınız olsun. Konumunuzu her zaman bilmeniz için konumunuza dikkat edin. Acil durum feneri taşıyın. Ve hava durumu ile orman yangını hakkında bilgi edinin.

5. Yılanlara dikkat edin

Yaz aylarında yılan görme olasılığınız daha yüksektir. Yılan davranışını, hangi türlerle karşılaşma olasılığınız olduğunu ve nerede yaşadıklarını bilin. Yılan farkındalığınıza ve güvenliğinize katkıda bulunabilirsiniz. Yılan ısırıkları genellikle insanların dikkatsizliği veya farkındalık eksikliği nedeniyle oluşur. Gerekli önlemleri alın. Bir yılan ısırığı "İlk Yardım Çantası" taşıyın ve nasıl kullanılacağını öğrenin.

6. Örtün

Serin kalmanıza yardımcı olmak için hafif, nefes alabilen giysiler giyin. Boynunuzu ve kulaklarınızı korumak ve gözlerinize ulaşan UV radyasyon miktarını azaltmak için geniş kenarlı bir şapka takın. Yürüyüşe özel giysi seçin. Kaliteli yürüyüş çorapları alın. Normal çorapların aksine, yürüyüş çorapları özellikle ayağı korumak ve nemi emmek için tasarlanmıştır. Dar, saran bir güneş gözlüğü stili seçin. Polarize güneş gözlükleri parlamayı azaltacak ve güneşli bir günde görmeyi kolaylaştıracaktır.

7. Güneş koruyucu uygulayın

Güneşe çıktığınızda cildinizi mümkün olduğu kadar koruyun ve ellerinizin arkası da dahil olmak üzere vücudunuzun açıkta kalan her yerine güneş kremi sürün. Güneş yanığı sadece acı verici olmakla kalmaz, aynı zamanda susuz kalmanıza ve korkunç bir deneyim yaşamanıza da neden olabilir. Omuzlarınızı yaktıktan sonra sırt çantanızı takmanız çok eğlenceli olmaz! SPF 50 veya daha yüksek olan geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanın ve özellikle çok terliyorsanız düzenli olarak (en az 2 saatte bir) yeniden uygulayın.

8. Su

İhtiyacınız olacağını düşündüğünüzden daha fazla su getirin. Yürüyüşe başlamadan önce bir litre su için. Gün boyunca su için. Düzenli aralıklarla küçük oranda alınan sıvı nemli tutar. Uzun bir yürüyüşten bir gün önce alkol almaktan kaçının! Az miktarda alkol bile dehidrasyona (Dehidrasyon, aldığınızdan daha fazla sıvı kullandığınızda ya da kaybettiğinizde ve sonucunda vücutta normal işlevleri yerine getirmek adına yeterli su ve sıvı mevcut olmadığında meydana gelmektedir!) neden olabilir.

9. Elektrolitlerinizi yenileyin

Elektrolitler; sinir ile kas fonksiyonlarını düzenleyen ve vücudunuzdaki sıvı dengesini düzenlemeye yardımcı olan sodyum, kalsiyum ve potasyum gibi temel minerallerdir. Sıcak havalarda yürüyüş yaptığınızda ve çok terlediğinizde onları yeniden dengelemeniz gerekir. Bunu yiyeceklerle yapabilirsiniz, ancak onları daha hızlı yenilemek için suyunuza elektrolit tozu veya tabletler eklemeyi deneyin.

10. Düzenli molalar verin ve iyi beslenin

Bir içeceğin ve atıştırmalıkların tadını çıkarmak için gölgeli bir yer bulun (yavaş salınan enerji sunan ve şekeri düşük bir şey). Çantanızı çıkarın ve vücudunuzu soğumaya bırakın. Kendinizi erken yormayın. Rotanızın geri kalanını rahatça yürüyebilmeniz için hızınızı artırın.

Güvende kalın ve parkurların keyfini çıkarın...

İlişkili Yazılar

Yorum Yapın