YOL AŞKI

x
Kapak yükleniyor... Konumunu değiştirmek için kapağı sürükleyin
  • ÇİVRİL CABAR KÖYÜ YUNAN KATLİAMI VE MEZALİMİ

    Yunan orduları, 1919'da İzmir'den başlayarak Batı Anadolu'yu işgale girişti. O işgal, 26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz ile son buldu. Ancak işgal güçleri kaçarken sayısız katliama imza attı. O katliamlardan biri de Denizli'nin Cabar köyündeydi.

    1921'de Yunan ordularının işgaline uğrayan Denizli'nin Çivril ilçesine bağlı Cabar Köyü... İşgal güçleri, Cabar köyünde acısı hala hafızalarda olan bir katliam gerçekleştirdi. Katliamdan kaçmayı sadece birkaç aile başarabildi. Sağ kalanlar bir süre dağlarda saklandı. Köye döndüklerinde geride sağ kimse kalmamıştı. O dönemde yaşananları, Cabar Köyü sakinleri ile konuştuk.

    Köy halkı pek anmak istemese de hafızalarında o günlerin acısı duruyor.

    Arif Kaya, şu sözlerle anlatıyor o günleri... "Ebemin yanına gelmiş askerler. Ebemden para istemişler. Ebem de ‘Din gardaşlar bende yok para’ demiş. O zamana kadar ebemi dövmüşler, ebemi vurmuşlar. Halam bağırmış, halamı da vurmuşlar orada." Celal Şahin ise, "Anam ağlardı, çıplak gitmişler. Elbise yok. Kaçmışlar, Yunan kapıyı kırmış. Ebemgili öldürmüş" diyor.

    Cabar Köyü, işgal yıllarından katliama uğrayan tek yerleşim birimi değil. Pamukkale Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Turgut Tok hem Denizli Çivril yolculuğumuzda hem de etkinlikte yaptığı konuşmada "Denizli’nin işgale uğrayan iki ilçesi var, Buldan ve Çivril. Buldan 4 Eylül’de, Çivril 30 Ağustos’ta Yunan işgalinden kurtarılıyor. Ama Yunan terk ettiği yerleri yakarak gidiyor. Yakıyor, yıkıyor, taş üstünde taş bırakmadan bu topraklarda büyük acılar bırakarak gidiyor" diyerek bizleri aydınlattı.

    Cabar'da katliamdan geriye bakımsız bir mezarlık kaldı. Katliamın 100. yılında mezarlığa şehitler anıtı dikildi, bir kitabe koyuldu ve kitabenin üstüne tek tek şehit olanların isimleri yazıldı.

    2 Nisan 2023, pazar günü 102. Yıldönümü idi ve yine duygu yüklü anlar yaşandı. Cabar Şehitleri yapılan anma etkinlikleri ile anıldı. Denizli’den, Çivril’den ve köy halkından büyük bir katılımla şehitlerimiz anıldı, mezarlarına karanfil bırakıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural, Kültür Daire Başkanı Hüdaverdi Taklı, Şehit ve gazi Dernek Başkanları, Türk Ocağı Başkanı Prof Dr. Turgut Tok, Türkiye Ziraatcılar Derneği Denizli Temsilcisi Doç. Dr. Devrim Alkaya, yerel tarihçi Münir Seyhan, Gökpınar Çeşmesi ve anıtın sanatçısı Osman Atmaca, katliamı tuvale döken tarih ressamı Orhun Kara ve kalabalık bir heyet katılım gösterdi.

    Cabar Köyü şehitlerimizin ve o günlerin unutulmaması için çaba gösteren, anıtın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim.

    Tüm şehitlerimizin aziz ruhları şad olsun.

    Doç. Dr. Devrim Alkaya
    İnş. Yük. Müh. & Kamu Yöneticisi ‏ — konum Cabar, Çivril, Denizli, Ege Bölgesi, Türkiye
    Cabar Ağıtı Ahmet Algün' un derlemesi ve içimizi yakan yorumuyla....
    •   Genel
    •   Perşembe, 23 Kasım 2023
    • 385
    Yunan orduları, 1919'da İzmir'den başlayarak Batı Anadolu'yu işgale girişti. O işgal, 26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz ile son buldu. Ancak işgal güçleri kaçarken sayısız katliama imza attı. O katliamlardan biri de Denizli'nin Cabar köyündeydi.
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    Yorumlar (0)
    İleti onay bekliyor
    Akış ögesi yayınlandı. Bu öge artık akışınızda görüntülenecektir.
Araç ipucu içeriği yüklenemedi.