YOL AŞKI

x
Kapak yükleniyor... Konumunu değiştirmek için kapağı sürükleyin
Yükleyen  Sadi YALGIN

AKDAĞ TP

147810 da alana sahip olan Akdağ Tabiat Parkı; rekreasyon potansiyeli, yaban hayatı zenginliği, kanyonu ve güzel manzara açılımları nedeni ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 29.06.200 tarih ve MPG.MP.1.23.03/270 sayılı oluru ile ilan...
147810 da alana sahip olan Akdağ Tabiat Parkı; rekreasyon potansiyeli, yaban hayatı zenginliği, kanyonu ve güzel manzara açılımları nedeni ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 29.06.200 tarih ve MPG.MP.1.23.03/270 sayılı oluru ile ilan edilmiştir. Tabiat Parkının 85355 (%58) da alanı Afyonkarahisar ili Sandıklı ilçesinde, 62455 (%42) da alanı ise Denizli ili Çivril İlçesi sınırları içerisinde kalmaktadır.

Akdağ ve çevresi içerdiği rekreasyon potansiyeli, yaban hayatı zenginliği, ilgi çekici güzel manzara açılımları nedenlerinden dolayı tabiat parkı olarak ayrılmıştır. Akdağ ve yakın çevresinin sahip olduğu dağ, kanyon, vadi ve peyzaj değerleri, mevcut bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliği nedeniyle korunması ve koruma-kullanma dengesi içerisinde farklı rekreasyon kullanımlarına imkan sağlayacak şekilde geliştirilerek, yakın çevresinden başlayıp, bölge ve ülke ölçeğinde kullanımının sağlanması ve etkin bir şekilde korunarak gelecek kuşaklara milli bir miras olarak bırakılması amaçlanmıştır.

Saha tamamen orman karakterinde olup içerisinde yerleşim yeri yoktur. Karaçam dağ ormanı ekosistemi, orman üst sınırı geçiş ekosistemi (supalpinzonu) ve orman üst sınırı ekosistemi (alpinzonu) bulunmaktadır.

Akdağ Tabiat Parkında “Zorluk Derecesi, Kolay-Orta ve Zor olan Tırmanış ve Yürüyüş Parkurları” bulunmaktadır.

Akdağ'da bulunan Çobandeğneğinin bir türü olan Polygonumafyonicum, sadece buraya özgü endemik bir türdür. Sahada meşcere kuran Karaçam, Meşe ve Ardıçtır. Karaçam meşcereleri saf koru ve bozuk niteliğinde olup, alanın hakim ağaç türüdür. Meşe ve Ardıç Meşcereleri ise bozuk veya baltalık niteliğindedir. Bunlardan başka, alanda münferit olarak Titrek Kavak (Populustremula), 6 ha. büyüklüğünde genç Sarıçam meşceresi ile Sandıklı Akdağ bölümünde endemik olarak Ehrami Karaçamı (Pinusnigrapaliasiana var pyramidata) bulunmaktadır. Sarıçam meşceresi doğal yayılışının dışındadır. 1979 yılında çıkan yangından sonra, alanın yaklaşık 1600 ha. bölümü boşaltılmış ve tekrar Karaçam ile ağaçlandırılmıştır. Sarıçam, yangın sonrası sahanın ağaçlandırılmasında kullanılmıştır.

Alanın gerek doğal çevre özellikleri, gerek koruma-kullanma dengesi içerisinde işletilmesi, alanda hiçbir yerleşim yerinin bulunmayışı ve büyük yerleşim alanlarına uzaklığı gibi çeşitli özelliklerinden dolayı, sahanın kaynak değerlerinden birisi olan Yaban Hayatı, varlığını günümüze kadar korumuştur. Bu durumun en açık görüldüğü yerler, özellikle alanın Kocayayla ile Yangın gözetleme kulesi arasındaki bölümün (Yangın Sahası) dışında kalan iki Akdağ arası, Tokalı Kanyonu ve Karanlıkdere Vadisini içine alan bölümlerdir.

Alanın ekolojisinin yüksekliğe bağlı kliması dağ ekosistemlerini içermesi ile çeşitli omurgalılar (kuşlar ve büyük memeliler) için önemli yaşam, alanları sunmaktadır. Alanda Geyik ve Yılkı Atları mevcuttur. Yapılan envanter çalışmasına göre geyik sayısının 500'ün üzerinde olduğu bilinmektedir. Ayrıca alan, koruma altındaki kuş türlerinden kara akbaba, kızıl akbaba, sakallı akbaba ve küçük kartal gibi yırtıcı kuşlarla önemli kuş alanlarındandır.

Kaynak: Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü
Devamı
9 Haziran 2022

Bu fotoğrafta — Akın Dede , Mehmet Ali DEMİR
9 Haziran 2022 ·   1 yıl önce

Bu fotoğrafta — Mehmet Ali DEMİR , Yücel Çetin Dincer
9 Haziran 2022 ·   1 yıl önce

Bu fotoğrafta — Akın Dede , Fuat CEYLAN
5 Haziran 2022 ·   1 yıl önce
Henüz bir fotoğraf bulunamadı
Yüklemek için buraya bir dosya bırakın...
Araç ipucu içeriği yüklenemedi.